top of page

Rapport från besöket 28 feb-8 apr 2018


av Elsie Sandberg

Tack till medresenärer och övriga faddrar & sponsorer. Ni gör det möjliga möjligt att hjälpa Zambias barn!

Den 27 Februari 2018 är vi 8 svenskar, som åker till Zambia. Vi är ”fullpackade”, som vanligt á 24 kg.x2 för varje person. I väskorna har vi skor, kläder, verktyg m. m. Vi sparar ihop saker för Julfesten, då alla barnen brukar få en julklapp, som går av stapeln i november.

Alla som är med har varit med flera gånger, så vi känner oss som en familj. Denna gång flyger vi KLM via Amsterdam och Nairobi. Väl framme i Ndola Zambia blir vi välkomnade som vanligt av ansvariga från Kanyenda. Alla våra väskor 17 st. /betalade för 1 extra/ anlände. Fastän regnperioden pågår är det varmt ca. 30 g. kl. 13. Våra rutiner är alltid detsamma. Inhandla färskvatten, inköp på Shoprite, där det mesta nu finns att köpa. Det enda vi saknar är mörkt bröd-knäckebröd-kaviar. Men vi har 10 mil t.o.r. till närmsta staden Luanshya, så det vill till att tänka efter vad, som behövs.

In med vägen ser vi vackra tulpanträd blomma. Mycket människor går på vägen. Många cyklar med allehanda saker på pakethållaren, som t.ex. fastbundna grisar, getter, Kolsäckar. Ved . Det säljs allehanda saker vanligast grönsaker och frukt. Tomater, bananer, Jordnötter, levande höns i burar. Det är svamptider och det märks. Vet bara inte vilka som är ätliga, varför vi avstår. Något som inte är så roligt att se är alla sopor, som ligger längs vägarna.

Väl framme i Kanyenda vårt center, väntar personalen och välkomnar oss med sång och dans. Alltid lika kärt återseende. Alla hjälper till att bära in väskorna. Resan tar precis ett dygn så vi är ganska ”slut” Vi får ta det panini, panini = lugnt.

Torsdag 1 Mars packar vi upp och sorterar allting. Fladdermössen trivs tydligen på mitt och L-G:s innertak varför det blir till att rensa där igen. Vi börjar med Lärarsamling i Volontärhuset. 3 nya Lärare har börjat. Vi har nu hela Primary School från Reception=Förskoleklass till och med Grade 7. Vi skall försöka höja kvalitén på skolan,

Varför en extralärare sätts in på 50 % för extra stöd. Vi hade som mål att göra om ett kontor till Lärarrum,. Detta lyckas vi med och vi blev så nöjda. Det målades syddes gardiner, köptes möbler till detta och Lärarna blev så... nöjda. Dagarna gick i rasande fart. Våra tre herrar, som var med är alla snickar,el och byggvana varför de fick vara arbetsledare och peka med hela handen!!

Vi sköter och lagar våran egen mat. Våran ”Fena”i köket Anna-Lisa van fjällvandrare och gruppledare, överraskade oss med havregrynsplättar. Jag var lite skeptisk till överbliven havregrynsgröt, som stod i kylen. Men ack vad jag misstog mig. Det var jättegott. Tack Anna-Lisa!

Regnperioden har nu varat från Nov, slutar April. Det kommer riktiga tropiska skyar nästan dagligen, men strax kommer solen och torkar upp. Majsen står hög nu, skall skördas i maj.

Våra dagar blir fort fulltecknade med Staff-meeting. Board-meeting. Parents meeting. Teachersmeeting. Vi har nu 360 barn på skolan. Barnen är runt oss hela tiden. Vi har alltid med långrep som vi klipper till och lånar ut. Bollar frågas efter och lånas ut. Måste få tillbaks dem annars borta!

Kyrkobesöket på söndagarna är ett måste. Det är underbart att höra deras sånger och se deras rörelser och dans till. Det är verkligen glädje. Vi ställer oss alltid frågan hur kan barnen sitta och vara med så länge? Det längsta mötet varade i 4 timmar. Då sjöngs det i 2 timmar. L-G predikar.

Under påsken blev det 3 kyrkobesök. Sista söndagen bjöds vi på deras nationalrätt Nshima och kyckling med relish. Nshima är majsgröt, men vi svenskar föredrar ris, så det fick vi. Söndagen den 4/3 firades Womens Day. Då fick vi 5 damer gå fram och säga vad vi gör för Zambias Barn i Sverige. Nytt för 2018 är att vi skall ha Grade 7. Det krävs speciell lokal för detta, ett s.k. "strongroom". Vi kallades till Education of Zambia i Mpongwe. Där vi får förklarat hur viktigt det är med ett special-inrett rum brandsäkert /ej el/ gjutet tak i betong .Allt för att vara stöldsäkert, för graduation för 7:orna.

Vi förklarade att i Sverige har vi all dokumentation i datorer. Men nej det var otänkbart i Zambia! Ett förråd byggs nu om till Storeroom för detta ändamål. Det blir många besök till Luanshya 5 mil för byggmaterial ,dricksvatten och mat. Tidigare kokade vi allt vatten 5 min. då alla bakterier dör. Men elströmmen är dyr, varför det är billigare att köpa vatten.

19/3 är det fest för all personal ca. 20 st./Zambier/ + Chiefen, som kommer med 1 fru, chaufför +1 vakt. Det bjuds på maträtten nshima och kyckling. (Konstigt nog blev vi 40 gäster) Är det fest, kommer man bara! I Zambia lever man storfamilj! Ensamhet känner man inte till!!

Idrottsdagen 21 Mars!

Hellyckat! Tack Bosse för fotbollsplanen! Lärarna hade förberett dagen noga. Tävlingar i löpning 800 m. stafett, 400 o. 100 m. Blått/Vita lag. Fotboll. Hoppa säck. Vilket vi svenskar också deltog i. Priser delades ut till barnens förtjusning! Det var glädje att se alla glada barn med spring i benen. Sedan bjöds det på en festmåltid för ca. 400 personer lagat av våra beundransvärda kokerskor Liya och Roster. Allt lagat på en liten platta = Imbaolwola Nshiman skall kokas 1 timma. Grytan tog 50 l. Där står de 2 damerna och rör med en käpp i värmen. Vi är fulla av beundran. Till det fick barnen ett kokt ägg + Kålrelisch. De är noga med att koka alla grönsaker. Vi har aldrig blivit magsjuka i Kanyenda. De 3 veckorna gick fort. Tack Ingela- Gerd-Margareta-Anna-Lisa-Göran-Sture för Ert gedigna arbete. Vi vinkar av dem på Ndola flygplats. Sedan kommer våra två söner med familjer ner. Vi blir kvar till 7 April. Tack alla fantastiska Sponsorer som gjort och gör det möjligt för 360 barn att gå i skolan och få mat varje skoldag. Måndag tom. fredag. Jag upplevde speciellt denna gången, så många vårdnadshavare som kom och uttryckte sin beundran för att barnen får mat. Vilket de inte får i den kommunala skolan. Många har skrivit små Tack-brev, som jag scannar ut så fort jag hinner.

SPECIELL KUNGÖRELSE!

Nu har vi varit igång med Fadderverksamheten i 15 år. Vad jag vill säga är att extragåvor till sitt Fadderbarn, om man ej är med själv skall vi inte fortsätta med. Jag får så många frågor av mammor. Varför får inte mitt barn majs och filt, som många andra barn får. Därför gör vi så nu, att i November när vi har julfest för barnen ,då får alla en likadan present. Då är det bättre att sätta in en extraslant.

I år har vi tänkt köpa en ryggsäck till alla barn. = ca 400 st. i Luanshya. Det blir mer rättvist om alla får lika. Sedan fyller vi med kläder som vi har på lager + skor. Det mesta finns nu att köpa i Luanshya. På alla marknader finns sec. handkläder att köpa. Då gynnar vi också den lokala handeln.

Vi hoppas ni kan sätta in ca 200 kr under sept-okt, extra till julklappen. 400 ryggsäckar kostar totalt ca 35.000 kr

Stort Tack till Er alla. Nu ser vi fram mot VÅREN!

M.V.H. Elsie & Lars-Gunnar Sandberg.


Våra konto Pg 90 00 03-5; bg 900-0035; Swish 9000035


Vid pennan Elsie SandbergSenaste inlägg

Visa alla

Allresor.se har en hjälpverksamhet

Mitten av 1990 -talet startade AllResor Alingsås Ab en hjälpverksamhet med arbete i Norra Zambia. Utvecklingen blev sedan att vi koncentrerade vår hjälpverksamhet till ett skolbygge i Kanyenda, Mpong

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page